Hogyan használjuk ki az internetet maximálisan spanyol tanuláshoz?

Manapság az Internet formájában egy olyan eszköz van a kezünkben, amivel sokszorosan felgyorsíthatjuk a tanulási folyamatunkat. Beszéltünk már arról nagyon sokat, hogy mennyire fontos órán kívül is, a tananyag mellett olyan anyagokat találni, ami személyesen megmozgat minket.
Azt mondják anyanyelvi környezetben ragad az emberre leginkább a nyelv, viszont nem mindenkinek van lehetősége csak a spanyol tanulás miatt Madridba vagy Punta Canara költözni. (Habár tény, hogy egy sor pálmafa alatt az óceán morajlását hallgatva az ember még a nyelvtanuláshoz is jobban megihletődik. :D) De miért ne teremthetnénk meg magunknak otthon az “anyanyelvi környezetet”?
Ha az ember Spanyolországban él / dolgozik, akkor sem történik csoda: a nyelv nem mászik bele magától a fejébe, csak azért mert a boltban minden nap elmondja, hogy “Hola. Buenos días… Hasta luego.” Madrid, Mexikó vagy Kanári-szigetek: a nyelvtanuláshoz mindenhol erőfeszítést kell tennünk. Ami viszont adott az anyanyelvi környezetben az a “input”, avagy a bejövő információ. Amiről pedig már mondtuk (de majd egy külön cikkben kifejtem részletesebben), hogy a legfontosabb része a tanulási folyamatnak. Ezt viszont könnyen megteremthetjük magunknak a legevidensebb weboldallal:

1. YouTube:
http://youtube.com/
Érdekelnek az extrém sportok? A külpolitika? A modellek napi rutinja? Miért ne kereshetnél rá spanyolul? Ha amúgy is időt töltesz az adott téma felfedezésével, azáltal, hogy magyarul olvasgatod / hallgatod vagy nézed, kihagysz egy olyan nyelvtanulási lehetőséget, amivel lényegében játszva, szórakozva fejleszted a célnyelved. Nem mondom, hogy ha megnézel 110 videót a súlyemelésről spanyolul, majd jobban fogsz tudni kenyeret kérni a boltban, de a nyelv észrevétlenül kúszik bele a fejedbe, a súlyemeléssel kapcsolatos szaknyelv mellett apró kis hasznos kifejezéseket vonva magával. Ha véletlen egyik nap azon kapod magad, hogy órák óta a YouTube-ot böngészed, kérdezd meg magadtól: Nem férne bele 1-2 videó spanyolul is?

2. SpanishDict:
http://www.spanishdict.com/
Ez az az oldal, amit minden diákomnak első körben szoktam ajánlani. Az alapvető funkciója a spanyol-angol szótár, de ennél sokkal többet nyújt. Ha igére keresel rá, megtalálod az összes igeidőben és módban leragozva, táblázatba rendezve, ám szótárként is ad extrákat: példamondatokkal és hanganyaggal tűzdeli meg a szócikkeket.

3. Duolingo:
http://www.duolingo.com/
Ezer százelék, hogy majdnem mindenki ismeri ezt az ingyenes nyelvtanulós oldalt. Spanyol esetében ez csak azoknak hasznos, akik angolul is beszélnek, ugyanis magyarról elég kevés nyelv elérhető (legutóbb, amikor én néztem, csak az angol volt még kész). Egy első löketnek, hogy az ember füle hozzászokjon a nyelv hangzásához és ránk ragadjon egy pár alap kifejezés, tökéletes.

4. The Spanish Experiment:
https://www.thespanishexperiment.com/stories
Ezen az oldalon olyan közismert meséket találtok meg spanyol, mint a Három kismalac. A legjobb benne, hogy nem csak fordítás van hozzá (igaz, megint csak angol), de meg is hallgathatjuk a meséket a csatolt audión, hogy a hallott szövegértésünk is fejlődjön. Ez a weboldal egyébként németül és franciául is elérhető.

5. Aprender español:
https://aprenderespanol.org/
Ha valaha feltettétek a kérdést: Oké, megoldottam az összes házim és az összes kapcsolódó feladatot a tankönyven: most hogy gyakoroljak tovább? Itt a válasz. Ezen az oldalon feladatsorokat találtok (javítókulccsal megspékelve) minden egyes nyelvtani témában.

6. El País:
https://elpais.com/
Ha érdekel mi zajlik a világban és mindez spanyol szempontból, csak ajánlani tudom Spanyolország egyik legnépszerűbb újságának digitalizált változatát.

7. Coffee Break Spanish:
https://radiolingua.com/category/coffee-break-spanish/
Megint csak a hallgatott szövegértés fejlesztésére, az unalmas óráinkban a buszon / vonaton, főzés / takarítás közben belefér egy kis spanyol podcast. Az alapvető témák – mint család, bemutatkozás, stb – mellett nyelvtani témákat is taglalnak. Spotify-on is elérhető a sorozat, valamint német és francia nyelven is megtalálod.

Shopping Cart
  • Your cart is empty.